Onder de talloze ontslagen zitten veel vaklui die eens zouden moeten kijken naar het starten van een onderneming. De crisis is het moment om te starten, schrijft Z24 columnist Bas Bakkenes.

Ontslag. Vervelend, maar allang niet meer de pijnlijke blamage die het ooit was.  De tijd is voorbij dat men baanverlies met het schaamrood op de kaken probeerde stil te houden. Nee, ontslag heeft op het strijdveld van de economische crisis een alledaagse status veroverd. Zo alledaags, dat zo’n één op de tien Nederlanders er door getroffen wordt.

En hoe gek het ook klinkt, zo’n ontslagrijke crisis heeft zo haar voordelen.  Deze verschuiving in denkwijze biedt kansen voor ondernemend Nederland, maar ook voor vakmensen die tot dusver in loondienst werkten.

Er ontstaat namelijk een behoefte aan compleet nieuwe bedrijfsmodellen, waarbij ambachten in ere worden hersteld en duurzaamheid niet langer wordt uitgekleed tot marketingtool, maar zich tot een kernonderdeel van het product mag rekenen.

Je vraagt je misschien af waar de ontslagen werknemer past in dit verhaal. Hoe kan deze profiteren van de recente ontwikkelingen?

Wel, grote bedrijven zijn log. Zo log zelfs, dat deze reuzen moeilijk met de veranderende vraag kunnen meebuigen. Denk alleen al aan het feit dat de consument liever zakendoet met een vertrouwd persoon dan met een gezichtloos merk. Nieuwe marktbehoeften brengen nieuwe kansen.

Ondernemen vanuit een uitkering, kan dat?

Iets wat veel mensen niet weten, is dat de uitkeringsinstantie UWV een regeling kent die werklozen in staat stelt een onderneming te starten met behoud van hun uitkering.

De ondernemers in spe worden daarbij vrijgesteld van hun sollicitatieplicht. En als de boel onverhoopt mislukt, dan kan de ondernemer zonder problemen weer terugvallen op zijn recht op een uitkering.

Zo kom je aan starterskrediet

Voordat een bedrijf het levenslicht ziet, moet er dikwijls worden geïnvesteerd. Dat geldt voor elk startend bedrijf, en dus ook wanneer deze vanuit een werkloosheidssituatie ontstaat.

Maar banken zijn streng voor deze groep, zeker nu. Wanneer de bank een financieringsaanvraag voor starterskrediet afwijst, dan is er gelukkig nog een tweede mogelijkheid. Startende ondernemers kunnen bij de gemeente een verzoek tot financiering indienen.

Lenen bij de gemeente

De kans om via deze alternatieve route aan starterskrediet te komen is verrassend reëel. Onder het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (bbz) mogen gemeentes namelijk een lening verstrekken wanneer er de verwachting bestaat dat deze de werkloosheidsuitkeringen terugdringt.

En met de veranderende vraag, die zomaar eens als de morele erfenis van de crisis de geschiedenisboeken kan ingaan, worden de vooruitzichten voor ondernemers almaar beter. Best een mooie tijd om te starten, zo’n crisis.

Bas Bakkenes is bedrijfseconoom en eigenaar van de Ondernemingsplannenfabriek.

Lees ook

Bas Bakkenes: beste bedrijfsidee ontstaat uit frustatie

Bas Bakkenes: Investeerder overhalen? Zorg voor intentieverklaring klant

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl